Jag skrev en text om Skam för SVT Opinion. På deras Facebooksida kom sedan en kommentar som jag väntat på ”det där är ju bara fiktion, hade varit en annan sak om det varit en dokumentär”
Eftersom jag brinner för folkbildning ska vi idag gå igenom två saker, fiktionens relation till verkligheten och hur journalistik fungerar. Vi börjar med det senare.
För det första, jag är ledsen att säga det men realityserier är sällan verkliga. Det klipps, folk spelar roller, det redigeras, det tas om och så vidare. För det andra, även dokumentärer regisseras och klipps. För det tredje, när du jobbar med journalistik, du har en viss tes/frågeställning du undersöker ditt material utifrån. Kort sagt, bilden vi ser av verkligheten skapas hela tiden, Det är därför det är viktigt med ord, de ord vi använder för att beskriva något avgör hur vi ser på det, skapar hur vi pratar om saker. Det finns ingen objektiv journalistik, du utgår alltid från ett perspektiv, det gör du även i forskning. Knivfrågan handlar istället om hur du hanterar ditt material, om du är kritisk till påståenden, om du undersöker vad någon säger jäntemot fakta. För även om journalistiken inte är objektiv så finns det såklart fakta, ett sådant är att jag är född den 28:e februari 1987, sedan att jag väljer att säga att jag är 25 är en annan sak, en duktig journalist litar inte på vad jag säger. Som journalist och forskare är det din uppgift att leta efter fakta, som forskare så tolkar du dem och som journalist så presenterar du tolkningen, som just en tolkning. Här är skillnaden mellan tolkning, åsikt och fakta.
Fakta: Emil är född 28:e februari 1987
Källa: Folkbokföringen
Åsikt: Jag är 25 år och fyller 25 år varje år. Det är min rätt att själv få definiera hur gammal jag är.
Tolkning: Emil har rätt att själv få definiera hur gammal han känner sig och vill uppfattas som, men det är fortfarande en lögn att säga att han är 25 år. Dessutom skrev han i sin text för SVT att han är 30 så han är dessutom inte så konsekvent. Antagligen grundar sig detta i en osäkerhet och ambivalens.
Åsikt: Men jag känner mig som 25!
Tolkning: Det är mycket möjligt, men du blir inte 25 även om du känner dig som det.
Sedan har vi ledarskribenten vars jobb det är att föra ut sin åsikt och få andra att tycka likadant. I och med utvecklingen på Göteborgspostens, Expressens, och Svenska Dagbladets ledarsidor behöver dessa skribenter tydligen inte längre förhålla sig till fakta och analysera dem, utan kan istället presentera sina egna åsikter som fakta. Sedan har vi skribenter som analyserar världen utifrån fakta och presenterar sin tolkning.
Det här är också varför åsikter inte har ett egenvärde, eftersom att åsikter som inte bygger på analysera grundläggande fakta helt enkelt inte tillför något. Nyckelordet här är förövrigt analys, att bara presentera fakta upp och ner utan att analysera, kritiskt granska, bryta ner dem och sätta in dem i ett sammanhang är inte heller ett anständigt eller faktabaserat.
Nästa vecka kommer del II,