Pride

Jag har jobbat länge med arrangemang, visningar och föreläsningar under olika Pridefiranden. Här har jag samlat mina tjänster kring Pride som går att boka.

Detta är saker jag kan ta fram:

  • Pedagogiska underlag
  • Visningsmanus
  • Utställningskoncept och utställningar
  • Metodunderlag för att arbeta med olika ämnen

För regnbågsintresserade bibliotek: HBTQ- Vad vet du?

En interaktiv workshop i quizformat som behandlar regnbågshistoria och regnbågslitteratur
Deltagarna får dela in sig i lag. Första halvtimmen är ett quiz som behandlar HBTQ inom historien ur ett historiskt perspektiv. Den resterande tiden är en föreläsning som presenterar svaren från quizet och ger djupare kunskap kring representation, HBTQ-historia och bemötande samt strategier för bibliotek. Det avslutas med en sammanfattning, öppet för frågor och prisutdelning. Workshopen genomförs digitalt i verktyget Wonder, eller fysiskt på plats, för föranmälda deltagare och kan genomföras både för allmänheten och för personal.

Quizet tar cirka två timmar.

Kostnad: 12 500 inklusive moms. Resekostnader tillkommer,

Föreläsningar om konst

Föreläsningarna är i regel 1 timme långa.
Arvode i linje med Författarförbundets arvodesrekomendation: 10 625 inklusive moms. Resa tillkomme om utanför Stockholm.

Illustrerade utanförskap och kodade meddelanden – Samkönat begär i konsten

Jag är konstvetare med speciell inriktning på gestaltningen av samkönat begär mellan män i konsten. I den här föreläsningen går jag igenom historiska exempel på hur samkönat begär har kodats och dolts inom konsten och vad du behöver för att förstå och läsa av dem. Det är en föreläsning om hur samkönat begär har gestaltats under tider då det var förbjudet eller tabu och vilka spår det lämnat efter sig i konsten, i konstnärskapet och livet. Föreläsningen har utgångspunkt i bland annat de svenska konstnärerna Eugène Jansson och Gösta Adrian-Nilsson och den finska illustratören Tom of Finland. Föreläsningen blandar teoretiska resonemang med praktiska exempel samt anekdoter.

Eugène, Gösta och manskropparna

En föreläsning om konstnärerna Eugène Jansson och Gösta Adrian-Nilsson, om deras konst, deras män och deras samtid. Bägge konstnärerna målade nakna män, gärna från marinen och var konsumenter av soldatprostitutionen. Deras konst har helt olika uttryck och de har båda skrivits fram på olika sätt vilket påverkar historieskrivningen kring dem. I den här föreläsningen tittar vi på varför och vad vi kan lära oss av det.

Föreläsningar utifrån mina böcker

Föreläsningarna är i regel 1 timme långa.
Arvode i linje med Författarförbundets arvodesrekomendation: 10 625 inklusive moms. Resa tillkomme om utanför Stockholm.

Slampans död


Slampans död. En djupdykning i den sexuella lågkonjunkturen
 (8 april 2024) är en reportagebok som tar avstamp i rapporteringen om att ungdomar idag har mindre sex. Stämmer det verkligen?

Med utgångspunkt i frågan: Vad hände med Samantha från Sex and the City och den sexuella friheten vid 00-talets början?, undersöker Emil Åkerö påståenden, statistik och fakta kring vad sex är och kan vara – och om vi verkligen lider under en sexuell lågkonjunktur eller inte.

Det blir en resa genom föreställningar om dagens unga, samhällsutvecklingen och klimatet, liksom det nära och personliga. Åkerö närstuderar sex som hobby, praktik och självvård och avhandlar dess politiska vikt och vad som händer när det privata avpolitiseras.

Föreläsningar

  • Den sexuella lågkonjunkturen – har ungdomar slutat ligga?
  • Rizzos Dilemma, Jungfrutron och dubbelmoralen – Narrativ och myter om kvinnan som slampa
  • Från buskarna till Bromma – Män som har sex med män och slampigheten
  • Hur vi pratar med varandra på nätet –  Allt du behöver veta om textuell kompatibilitet
  •  Ingenting försvinner, allt finns kvar? – Sexuella praktiker på internet
  • Jakt, presenter och pingis – Myter och strategier kring parbildande

Till dig som ser på – Stöd för anhöriga till HBTQ-personer

Utifrån min bok Till dig som ser på pratar jag om situationen för den är anhörig eller står nära en (ung) HBTQ-person. Det blir både fakta och forskning blandat med de intervjuer jag har gjort i boken och så visar jag de metoder och övningar som jag har tagit fram och hur du kan använda dem för att hantera oro, skapa ett öppet klimat och fokuserar på det du gör bra.

Att möta anhöriga till HBTQ-personer

Utifrån boken Till dig som ser på så pratar jag om kunskap och verktyg för de som i sin yrkesroll möter anhöriga och de som står nära en HBTQ-person. Hur hanterar vi oron? Vad säger forskningen? Hur ser ohälsan ut hos unga HBTQ-personer? Det är ämnen jag går igenom och visar på de modeller och övningar jag har skapat i boken och hur du som yrkesverksam kan använda dem.

Högtidsboken

Högtidsboken – Fira och filosofera tillsammans! är skriven i samarbete med Johanna Ivarsson och Karin Salmson. Boken bygger på att uppmärksamma utvalda högtider och speciella dagar från olika de fem världsreligionerna, de fem svenska nationella minoriteterna och FN-dagar bland annat. Varje kapitel har en faktatext, en övning och filosofiska frågor. Boken utgår från läroplanen för grundskolan och är framtagen tillsammans med olika representanter och experter. I den här föreläsningen är utgångspunkten hur boken bygger på och förklarar kulturarv genom historiebruk.

Veckopojkvännen

2018 kom min roman Veckopojkvännen.
Caspar och David träffas på Linköpings resecentrum till och ifrån olika ställen. Utan att förstå hur eller varför så dras de till varandra och inleder en relation som får dem att pröva och ifrågasätta sina ideal och bakgrunder.
De kommer överens att pröva att bli pojkvänner för en hel vecka, de flyttar ihop och måste lära känna varandra snabbt. Hur ska deras förhållande forma sig? Vilka konflikter uppstår? Den stora konflikten mellan dem blir snarare hur de ska förhålla sig till omgivningen än till sig själva.

Utifrån min roman så pratar jag och diskuterar med gruppen. Finns det önskemål kan jag även ha skrivövningar och läsa högt. Här är teman jag kan prata om:
HBTQ inom litteraturen
Att skriva om HBTQ
Att skriva och prata om sex
Ohälsa hos HBTQ-ungdomar
Skrivande och digitaliseringen
Makt inom grupper – inomspektrala maktstrukturer

Rulla till toppen