Till dig som ser på

Vill du lära dig mer om anhörigskap och hur det påverkar att vara den som ser på när någon mår dåligt?

Relationer är något vi befinner oss i och är komplexa skeenden, ett anhörigskap är ett exempel på ett sådant skeende men också något som fylls med mycket förväntningar och föreställningar. Utifrån de material jag har tagit fram om anhörigrollen pratar jag om anhörigskap och begrepp som hör samman med det. Jag går även igenom övningar och metoder man kan använda för att prata om olika delar av ett anhörigskap. Jag kan även ta fram nya metoder och material, vara expertstöd eller processledare som hjälper yrkesverksamma att möta den som behöver stöd i sitt anhörigskap.

Jag är författare till boken Till dig som ser på – en handbok för dig som är anhörig till en HBTQ-person. Du kan läsa mer om den boken här.

Föreläsningar och utbildningar

Till dig som ser på – Stöd för anhöriga till HBTQ-personer

Utifrån min bok Till dig som ser på pratar jag om situationen för den är anhörig eller står nära en (ung) HBTQ-person. Det blir både fakta och forskning blandat med de intervjuer jag har gjort i boken och så visar jag de metoder och övningar som jag har tagit fram och hur du kan använda dem för att hantera oro, skapa ett öppet klimat och fokuserar på det du gör bra.

Att möta anhöriga till HBTQ-personer

Utifrån boken Till dig som ser på så pratar jag om kunskap och verktyg för de som i sin yrkesroll möter anhöriga och de som står nära en HBTQ-person. Hur hanterar vi oron? Vad säger forskningen? Hur ser ohälsan ut hos unga HBTQ-personer? Det är ämnen jag går igenom och visar på de modeller och övningar jag har skapat i boken och hur du som yrkesverksam kan använda dem. 

Makt inom grupper

En grupp eller en rörelse är ofta ett spektrum där det ryms flera olika sorters grupper, mål- och intressekonflikter. Genom att prata om detta och jobba med gruppens olika delar och hur makt fördelar sig inom gruppen får vi syn på de strukturer som finns och hur vi kan arbeta med det. Jag både föreläser, utbildar och processleder inom detta och hjälper er gärna.

För dig som stödjer, RSMH, 2022

Diskussionsunderlag för temakvällar kring anhörigskap. Framtaget tillsammans med ABF och Nka för RSMHs lokalavdelningar.

nder 2022 genomfördes en större kartläggning inom RSMH kring perspektiv på och kring anhörigskap och hur RSMH som brukarorganisation kan arbeta kring anhörigskap till personer med psykisk ohälsa. Resultatet finns i rapporten med namnet Perspektiv på anhörigskap där även metoden Associationsträdet togs fram, vilket presenteras i Metodbilagan. Rapporten är skriven av metodutvecklaren Emil Åkerö, projektledare för Anhörigprojektet, och statistikern Charlotte Ovesson

Stöd för anhöriga, RSMH, 2021

Huvudförfattare och redaktör för studiehandledningen Stöd för anhöriga, utvecklad för RSMH tillsammans med ABF och Nka, med fokus på anhöriga till en person med psykisk ohälsa,

Till dig som ser på, 2020

Det här är en bok för dig som ser på att hålla i handen!
För vi vet att det kan behövas stöd, både att hitta kunskap och i att sortera känslor. Du som ser på är viktig för HBTQ-personers hälsa. Unga HBTQ-personer är som grupp mer utsatta i samhället och överrepresenterade när det gäller psykisk ohälsa. För att komma till rätta med det behöver vi arbeta med dem som står närmast. 
I Till dig som ser på finns intervjuer med personer som gjort resan och som delar med sig av sina erfarenheter och tips, här finns också fakta om HBTQ-frågor samt psykisk hälsa, och information och övningar.
 

Rulla till toppen