Jag gör det komplexa begripligt
Det som intresserar mig är ämnen som är stora och komplexa och hänger ihop på olika sätt. En föreläsning med mig är underhållande och givande, men ger inga enkla svar på svåra frågor. Det komplexa är svårt att greppa men det är också det som gör det intressant. Jag nördar inte ner mig i detaljer, även om jag har sakkunskaper, utan fokuserar mig på de stora sammanhangen och använder kultur och roliga exempel för att förklara.
Utifrån mina tre utgivna böcker pratar jag om ämnen de berör, men jag pratar gärna också om hur olika konstnärer har gestaltat samkönat begär eller hur internet har påverkat kulturproduktionen till exempel. Min kompetens är bred men specifik på samma gång som du märker, vilket också är komplext och något jag gärna förklarar mer om.
Jag har föreläst professionellt sedan 2008 och har över 100 timmar i ryggen. Som föreläsare har jag föreläst på universitet, för yrkesverksamma inom olika discipliner och för ungdomar. Mina föreläsningar handlar främst om skärningspunkten mellan organisering, digitalisering och kulturarv, men mitt specialområde är hur HBTQ-spektrumet gestaltas inom kulturen och om makt inom grupper. Klicka dig vidare genom rullisterna nedan, inom varje rubrik kan jag skräddarsy föreläsningar och utbildningar efter era önskemål.
Jag samarbetar med Författarcentrum Öst och du kan boka mig även via dem. En föreläsning kan göras både fysiskt över hela landet eller digitalt om det funkar bättre för er.
Nedan finns de föreläsningar jag kan erbjuda, men jag kan alltid skräddarsy efter önskemål.
Jag är konstvetare med speciell inriktning på gestaltningen av samkönat begär mellan män i konsten. I den här föreläsningen går jag igenom historiska exempel på hur samkönat begär har kodats och dolts inom konsten och vad du behöver för att förstå och läsa av dem. Det är en föreläsning om hur samkönat begär har gestaltats under tider då det var förbjudet eller tabu och vilka spår det lämnat efter sig i konsten, i konstnärskapet och livet. Föreläsningen har utgångspunkt i bland annat de svenska konstnärerna Eugène Jansson och Gösta Adrian-Nilsson och den finska illustratören Tom of Finland. Föreläsningen blandar teoretiska resonemang med praktiska exempel samt anekdoter.
En föreläsning om konstnärerna Eugène Jansson och Gösta Adrian-Nilsson, om deras konst, deras män och deras samtid. Bägge konstnärerna målade nakna män, gärna från marinen och var konsumenter av soldatprostitutionen. Deras konst har helt olika uttryck och de har båda skrivits fram på olika sätt vilket påverkar historieskrivningen kring dem. I den här föreläsningen tittar vi på varför och vad vi kan lära oss av det.
2018 kom min roman Veckopojkvännen.
Caspar och David träffas på Linköpings resecentrum till och ifrån olika ställen. Utan att förstå hur eller varför så dras de till varandra och inleder en relation som får dem att pröva och ifrågasätta sina ideal och bakgrunder.
De kommer överens att pröva att bli pojkvänner för en hel vecka, de flyttar ihop och måste lära känna varandra snabbt. Hur ska deras förhållande forma sig? Vilka konflikter uppstår? Den stora konflikten mellan dem blir snarare hur de ska förhålla sig till omgivningen än till sig själva.
Utifrån min roman så pratar jag och diskuterar med gruppen. Finns det önskemål kan jag även ha skrivövningar och läsa högt. Här är teman jag kan prata om:
HBTQ inom litteraturen
Att skriva om HBTQ
Att skriva och prata om sex
Ohälsa hos HBTQ-ungdomar
Skrivande och digitaliseringen
Makt inom grupper – inomspektrala maktstrukturer
Stereotyper: Vad är stereotypisering och vilka konsekvenser får det?
Representation: Representationsteori utifrån Richard Dyer och Stuart Hall.
Vad är representation och vem kan sägas representera vad?
Mikrohandlingar: förtryck i det lilla formatet. typer av hat och våld och hur de tar sig i uttryck.
Tokenism: När är någon en representant och när är den en individ.
Kritisk massa: Vad det är och hur det uppstår.
Bilder och språk: Hur påverkas världen av vilka bilder och ordval vi använder.
Högtidsboken – Fira och filosofera tillsammans! är skriven i samarbete med Johanna Ivarsson och Karin Salmson. Boken bygger på att uppmärksamma utvalda högtider och speciella dagar från olika de fem världsreligionerna, de fem svenska nationella minoriteterna och FN-dagar bland annat. Varje kapitel har en faktatext, en övning och filosofiska frågor. Boken utgår från läroplanen för grundskolan och är framtagen tillsammans med olika representanter och experter. I den här föreläsningen är utgångspunkten hur boken bygger på och förklarar kulturarv genom historiebruk.
Till dig som ser på – Stöd för anhöriga till HBTQ-personer
Utifrån min bok Till dig som ser på pratar jag om situationen för den är anhörig eller står nära en (ung) HBTQ-person. Det blir både fakta och forskning blandat med de intervjuer jag har gjort i boken och så visar jag de metoder och övningar som jag har tagit fram och hur du kan använda dem för att hantera oro, skapa ett öppet klimat och fokuserar på det du gör bra.
Synd, skam och oro – Ohälsa hos HBTQ-personer och anhöriga
Begreppen synd, skam och oro är grundläggande inom ohälsan hos minoriteter men också för anhöriga. I den här föreläsningen som utgår från boken pratar jag om forskning och teorier kring synd, skam och oro; hur de kan ta sig i uttryck och vilka konsekvenser de kan få. Vi går även igenom de metoder och övningar som finns i boken för att hantera oro och arbeta med känslor kring synd och skam.
Sedan kvinnor i slutet av 1880-talet släpptes in på Konstakademin har den brukskonst som kvinnor ofta stått för setts ner på och ifrågasatt. Samtidigt ser vi en tendens där fler och fler kvinnliga konstnärer från sekelskiftets början har återupptäckts och fått ett konstnärligt erkännande under 2000-talet. Föreläsningen sätter ihop allt detta och förklarar hur det hänger ihop genom exempel och bilder
Som skribent har jag i flera år följt och skrivit om fandomkulturen och hur kulturarv skapas på internet. I mina föreläsningar pratar jag om hur det påverkar villkoren för kulturproduktion, hur det påverkar kulturarvet och dess institutioner och vad vi kan se i framtiden.
Fandomkulturen – när fansen fick makten
Plantskola eller plagiat – skapande på en digital arena
Skrivande och digitaliseringen
För den som redan har grundläggande kunskaper inom HBTQ-frågor men som vill lära sig mer har jag en hel del att bjuda på. Något jag framförallt gillar att prata om är narrativ och gestaltning av HBTQ-personer men också det som kallas för inomspektrala maktstrukturer och varför HBTQ är att betrakta som ett spektrum istället för en grupp. Inomspektrala maktstrukturer handlar om makt och normer inom en grupp, det kan vara en arbetsplats, en subkultur, en nationalitet eller en minoritet. Jag pratar om hur de skapas, vad makt och normer är och vad det får för konsekvenser. Naturligtvis pratar vi också om strategier för att arbeta med det. Jag har i första hand inriktat mig på inomspektrala maktstrukturer inom HBTQ-spektrumet.
Det bisexuella tåget och andra sagor – vanliga narrativ om HBTQ
Homonormativitet och homonationalism – normer inom HBTQ-spektrumet.
Varför är inte alla bögar som i Patrik 1,5? – den nya homonormativiteten
Den Homosexuella som den Andre – Att göra en svensk bög
Relationer är något vi befinner oss i och är komplexa skeenden, ett anhörigskap är ett exempel på ett sådant skeende men också något som fylls med mycket förväntningar och föreställningar. Utifrån de material jag har tagit fram om anhörigrollen pratar jag om anhörigskap och begrepp som hör samman med det. Jag går även igenom övningar och metoder man kan använda för att prata om olika delar av ett anhörigskap.
Här finns exempel på de utbildningar jag kan göra.
En interaktiv workshop i quizformat som behandlar HBTQ inom litteraturhistorien.
Deltagarna får dela in sig i lag. Första halvtimmen är ett quiz som behandlar HBTQ inom historien ur ett historiskt perspektiv. Den resterande tiden är en föreläsning som presenterar svaren från quizet och ger djupare kunskap kring representation, HBTQ-historia och bemötande samt strategier för bibliotek. Det avslutas med en sammanfattning, öppet för frågor och prisutdelning. Workshopen genomförs digitalt i verktyget Wonder, eller fysiskt på plats, för föranmälda deltagare och kan genomföras både för allmänheten och för personal.
Efter heteronormen – Homonormativitet och inomspektrala maktstrukturer
Det här är fortsättningskursen för de som kan grunderna inom normkritik och heteronormen. Här pratar vi om normsystem inom grupper, med fokus på HBTQ-spektrumet. Föreläsningen ger en grundläggande förståelse och går även in på hur institutioner kan arbeta med frågan.
Den Homosexuella som den Andre – Att göra en svensk bög
I den här föreläsningen pratar vi om HBTQ i relation till idéer om svenskhet och nation med fokus på kulturarv och hur kulturarvsinstitutioner kan tänka för att förhålla sig till detta.
Additativa kulturarv – Separatistiska Kulturarv – Integrerade Kulturarv
När en subkulturell/minoritetsorienterad grupps kulturarv lyftes in i majoritetens försvinner en del på vägen. I den här utbildningen så fokuserar vi oss på varför, var det tar vägen istället och strategier för kulturarvsinstitutioner att använda sig av för att förhålla sig till detta.
Föreningar är en intressant form av mötesplats och mötesformalian kan vara svår att hänga med. Därför erbjuder jag de två utbildningarna Lilla och Stora föreningsformaliaskolan där jag förklarar och berättar om föreningsformalia, begrepp och mötestekniker. Utbildningen anpassas efter era behov, hör av dig med din förfrågan för att få en offert.
Är er verksamhet HBTQI-certifierade/diplomerade/utbildade och vill utvecklas tillsammans i detta med bemötande? Jag erbjuder en utbildning som bygger på forumspel, grupphandledning och workshop.
Varje individ i gruppen får möta en klient i form av en skådespelare utifrån ett givet scenario. Skådespelaren agerar, du bemöter och sedan diskuterar vi i gruppen, kanske tar om och låter någon annan pröva scenariot.
Hör av dig med dina förutsättningar för att få en offert.
Utifrån boken Till dig som ser på så pratar jag om kunskap och verktyg för de som i sin yrkesroll möter anhöriga och de som står nära en HBTQ-person. Hur hanterar vi oron? Vad säger forskningen? Hur ser ohälsan ut hos unga HBTQ-personer? Det är ämnen jag går igenom och visar på de modeller och övningar jag har skapat i boken och hur du som yrkesverksam kan använda dem. Hör av dig via formuläret nedan med din förfråga
Utifrån min bok Till dig som ser på pratar jag om situationen för den är anhörig eller står nära en (ung) HBTQ-person. Det blir både fakta och forskning blandat med de intervjuer jag har gjort i boken och så visar jag de metoder och övningar som jag har tagit fram och hur du kan använda dem för att hantera oro, skapa ett öppet klimat och fokuserar på det du gör bra.